DOLAR20,8012% 0.05
EURO22,5625% 1.09
STERLIN26,3559% 1.19
FRANG22,8861% 0.22
ALTIN1.319,14% 0,51
BITCOIN26.935,71-0.428
Berkman DulcanTÜM YAZILARI

“ÇÖZÜM ODAKLI SİSTEMİK AİLE TERAPİSİ” KONFERANSI

Yayınlanma Tarihi : Google News

İnönü Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Topluluğu tarafından “Çözüm Odaklı Sistemik Aile Terapisi” konferansı düzenlendi.

Hoca Ahmet Yesevi Salonunda düzenlenen konferansa, İnönü Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kutlu, Doç. Dr. Taşkın Yıldırım, Yrd. Doç. Dr. Abdullah Atli, Doç. Dr. İsmail Şan, Çukurova Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. İsmail Şan, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Osmangazi Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Ana Bilim Dalı Başkanı Nilüfer Şehriban Özabacı, genel sistemler kuramı konusuna değinerek şunları aktardı:

“Sizlere çözüm odaklı sistemik psikoterapi konusundan bahsedeceğim. Belki bu konuda daha önce eğitimleriniz sırasında bazı öğrenimleriniz olmuştur. Aslında hepimizin ait olduğu bir sistem var. Bunu psikolojik danışma bakış açısıyla değerlendirdiğimizde yaşadığımız en temel sistem aile sistemidir. Kişiyi danışma sürecinde değerlendirirken o sistemin bir parçası olarak değerlendirir ve ondan ayrı düşünmeyiz.”

Özabacı, bireyin birbiriyle ilişkili ve bağımlı sistemler oluşturduğunu ifade ederek, “İşlevsel süreçlerin olduğu karmaşık kural temel açık bir sistemdir. Yani iç kural olmadığını düşündüğümüz sistemlerde bile bir kurallar yapısı ve kurallar biçimi vardır. Etkileşim bunlara göre gelişir. Sınırlar vardır, bu sınırlarda bu sistem içerisinde konulur. Bu sistemin yapısını etkiler. Sistemde birçok birey olabilir. Bireylerin birbiriyle olan ilişkileri doğrudan kişiyi etkileyebilir. Diğer kişilerin birbiriyle olan etkileşimi hiç ilgisi olmayan bireye de etki eder. Buna döngüsel bakış açısı diyoruz. Olayları birazda bu döngüsel bakış açısıyla bakmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Problem çözümünde döngüsel bakış açısının önemli olduğunu belirten Özabacı, şunları kaydetti:

“Bizim sistem bakışına yaklaşımımız döngüsel bakış açısıdır. Doğrusal bakış açısı bizi ileri götürmüyor. Döngüsel bakış açısı, döngüsel sorgulama çok temeldir. Teknik olarak sistemik yaklaşımda döngüsel sorular çok temeldir. İyi kullanılmaları çok önemlidir ve sistemik psikoterapi döngüsel sorgulamayı yapmalıdır. Mesela, çocuğun kaygı yaşadığını düşünelim ve çoğu zamanda şöyle bakarız genellikle kaygı yâda başarı problemi gibi davranış sorunları diye düşündüğümüz problemler çoğu zaman sistemik yaklaşımda ailenin birer sorunu olarak algılanmaktadır. Döngüsel sorgulama problemin çözümü için önemlidir. Doğrusal düşünce, neden sonuç ilişkisine dayanır. Ortaya çıkan bir kaygı varsa nedeni vardır. O neden de bireyin içindedir. Bireysel bakış açısı içerisinde, doğrusal düşünceyi anlamaya çalışırız. Döngüsel bakış açısında bunları görmeye ve keşfetmeye çalışıyoruz.”

Konferansın sonunda Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kutlu Özabacı’ ya plaket takdim edilerek ve çiçek verildi.