Kardiyoloji Uzmanı Dr. Kavvas: Kalbinizin sinyallerini görmezden gelmeyin!

Batman’da İLKHA mikrofonuna konuşan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Mohamad Navvar Kavvas, özellikle Türkiye'de kalp krizi oranlarının giderek arttığını ve bu artışın özellikle genç yaş grubunda dikkat çekici boyutlara ulaştığını belirtti.

Kavvas, yaşam kalitesindeki düşüş, kötü beslenme, stres ve kronik hastalıklarla birlikte ilaçların düzensiz kullanılması, kalp sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiğini vurgulayarak önemli tavsiyelerde bulundu.

"Kalp krizi riskini tetikleyen başlıca etkenler"

Dünya genelinde yaşanan kalp krizi oranlarına bakıldığında ve Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında bu oranların yükselmekte olduğunu belirten Kavvas, "Bu artışın başlıca nedenleri arasında yaşam kalitesi ve yaşam koşullarındaki bozulmalar yer almaktadır. Bununla birlikte hastaların yaşadığı ilaç uyumsuzluğu, sigara kullanımı, dengesiz beslenme, diyabet ve stres de önemli rol oynamaktadır. Özellikle tansiyon hastalarının, 'ilaç bağımlısı olmamak' düşüncesiyle ilaçlarını düzenli kullanmamaları ve diyabet hastalarının da beslenme kurallarına uymamaları, kalp krizi riskini artıran başlıca etkenlerdendir." dedi.

"Özellikle erkek bireylerde daha sık görülmeye başladı"

Kavvas, açıklamalarına şöyle devam etti: "Coğrafyamızda ve bölgemizde, özellikle et ve et ürünlerinin yoğun tüketilmesi nedeniyle kolesterol oranları doğu bölgelerinde batıya kıyasla daha yüksektir. Bu durum da kalp krizi ihtimalini artırmaktadır. Kısa bir zaman öncesine kadar genç yaşlarda kalp krizi vakaları bu kadar yaygın değildi. Ancak günümüzde bu oranlar belirgin şekilde artış gösterdi. Özellikle erkek bireylerde daha sık görülmeye başladı. Daha önce 45 yaş ve üzerindeki bireylerin, hiçbir şikayetleri olmasa bile 5 yılda bir kardiyoloji kontrolüne gitmelerini öneriyorduk. Fakat artık bu yaş sınırının ciddi şekilde düştüğünü vurgulamak isterim."

"Özellikle 45 yaş ve üzeri kişilerde bu belirtiler daha sık görülmektedir"

Kalp krizinin belirtilerine de dikkat çeken Dr. Kavvas, "Kalp krizi, baskılayıcı şekilde hissedilen göğüs ağrısıyla kendini gösterebilir. Bu ağrıya, sol veya sağ elde uyuşma, çeneye doğru yayılan his kaybı, yoğun terleme ve zaman zaman bulantı da eşlik edebilir. Bazen mide üstü bölgesinde hissedilen yanma ve mide bulantısı da kalp krizinin habercisi olabilir. Daha önce hiç karşılaşmadığı bir ağrıyı hisseden bir kişi, bu şikayetle hastaneye başvurduğunda kalp krizi geçiriyor olabilir. Özellikle 45 yaş ve üzeri kişilerde bu belirtiler daha sık görülmektedir. Sigara kullanımı, şeker hastalığı ve yüksek tansiyon da kalp krizi riskini artıran başlıca faktörler arasında yer alır." diye konuştu.

"Düzenli kontrol önemli"

Dr. Kavvas son olarak, kalp krizi şüphesi durumunda izlenmesi gereken adımları şöyle sıraladı: "Kalp krizi geçirdiğini düşünen bir vatandaş, yalnız bir yerde olsa bile, fazla hareket etmeden ve kendini yormadan 122’yi aramalı ve en kısa sürede acil yardım istemelidir. Eğer yanında kan sulandırıcı ya da dilaltı ilacı varsa, bunları kullanarak vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Bununla birlikte, düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmak, kalp sağlığını korumanın en etkili yollarıdır." (İLKHA)